Chaos X

Viimeistely

Luulitko, että se oli sitten siinä?Tekstitys

Kun olet saanut sarjakuvasivun "valmiiksi", tarkastele sitä. Juoni, piirtojälki ja väritystapa ovat tärkeitä osia sarjakuvaa, mutta siinä on muutakin. Ensiksi, pari sanaa tekstityksestä. Tekstitä sivu mieluiten koneella, tai hyvin hyvin siistillä käsialalla. Jos kirjoitat käsin, tarkistusluetuta sivu vähintään kahdella ihmisellä, että käsialastasi saa selvää. Älä missään nimessä tee sitä virhettä, että kirjoitat käsin sotkuisella käsialalla, ja selvennät tekstit erikseen jonnekin, esimerkiksi lukusivulle, sarjakuvasivun alle!
Ole tekstittäessäsi tarkka. Vältä hymiöitä tekstissä (ellet tee jotakin .hackin kaltaista, nettiroolipeliin sijoittuvaa sarjakuvaa), ja myös netistä tutut lyhenteet olisi hyvä jättää pois ("WTF", "LOL", "ROFL") elleivät ne ole tarkkaan harkittu osa hahmon puhetapaa (esim. joku basement dweller -nörttihahmo...). Koirat eivät kuitenkaan voi käyttää tietokonetta, joten pyydän - jos teet eläinsarjakuvaa, älä käytä niitä minkään tekosyyn varjolla.
Tarkista myös, ettei teksti ole liian pientä. Oh, ja ettei puhekuplassa ole liikaa tekstiä, ja että teksti mahtuu puhekuplaan.


Viimeistely

Nyt sinulla on - ainakin teoreettisesti - edessäsi sarjakuvasivu.
Pienennä se julkaisukokoon! On rasittavaa lukea 2000 x 5000 -kokoista sarjakuvasivua, jonka lataamisessa kestää paljon aikaa. Peruskuvankäsittelyohjelmissa (Photoshop, Paint Shop Pro, GIMP...) voi pienentää sivua helposti, joten tee se. Ota myös pieniresoisemmat huomioon sivua pienentäessäsi - melko ehdoton maksimileveys on ~1000 px, mutta noin 600 - 750 pikseliä olisi vielä parempi. Paljon parempi, sillä kaikilla ei ole laajakuvanäyttöä. Älä kuitenkaan tee sivusta liian pientäkään, muuten sitä on vaikea lukea!

Kun tallennat sivua, tallenna mieluusti JPG- tai GIF-tiedostoksi. PNG on myös hyvä, mutta vie enemmän tilaa, ja optimoimalla (katso lisää kuvankäsittelyohjelmasi käyttöoppaasta) JPG:n se näyttää laadullisesti yhtä hyvältä. Kun tallennat JPG:ksi, pidä koko sopivana - älä pakkaa liian pieneen tilaan, tai laatu kärsii paljon. Mutta, kuten sanoin, optimoimalla saavutetaan paras koko-laatu-suhde. BMP-tiedostot ovat ehdottomasti kieltolistalla! Ne vievät todella paljon tilaa ja vievät todella kauan ladata.

Kun olet pienentänyt sivun, kannattaisi tarkistaa sivu vielä kerran. Kirjoitusvirheitä ja typoja sattuu, ne voi korjata tässä vaiheessa, jos niitä pääsi livahtamaan... mutta ennen kaikkea, opettele tavuttamaan! Olen nähnyt useita kertoja, kuinka joku sana ei mahdukaan yhdelle riville, ja sana on pätkäisty poikki ensimmäisestä kohdasta. Niinpä puhekuplissa on hienoja tekstejä: "Hän on vaarall-inen!", "Hän on pelkk-ä typerys". Sitä on nolottavaa katsoakin. Jos et tiedä, mistä sana pitää katkaista, koeta etsiä sanalle lyhyempiä tai helpommin tavutettavia synonyymejä, suurenna puhekuplaa tai pienennä fonttia. Koeta myös saada tekstit pysymään kuplan sisäpuolella, etteivät ne mene reunoista ylitse. Mieti myös puhekieltä - vain harvat hahmot puhuvat oikeaa kirjakieltä, mutta liiallinen mä-sä -kieli voi myös tuntua typerältä ja vaivaannuttavalta sarjakuvassa. Ai joo - jos hahmot puhuvat englantia, mutta kirjoitat heidän vuorosanansa suomeksi (jotta lukijat ymmärtävät paremmin, tiedättekö mitä tarkoitan?) vältä etenkin murreilmaisuja. Slangimainen "mä-sä" vielä menee, jos haluaan korostaa heidän puhuvan jonkinlaista slangienglantia (vertaa: "So whadda ya think?" - "Mitäs mieltä sä oot?" / "So what do you think?" - "Mitä mieltä sinä olet?"), mutta rajansa kaikella. Etenkin ihan nuorilta puuttuu taito tehdä ero sanan lausumisen ja kirjoittamisen kanssa. Se tosiaa on "enää", ei "enään" vaikka puheessa n saattaa hieman kuulua, "onpas" eikä "ompas", "simpanssi" eikä "sinpanssi". Vampyyrissa on vain yksi p-kirjain ja sydämeen ei mahdu kahta ämmää. Ja jos teet vieraskielisen sarjakuvan, tarkista kielioppi, ja mieluusti tarkistuta kielioppi muillakin, jottet mokaile nolosti.


sarjis.jpg

Nyt sinulla on sarjakuvasivu, fiksusti tehty, piirtämiseen on käytetty kauemmin kuin vartti vasemmalla jalalla, se on pienennetty, tekstitetty ja tallennettu hyvässä formaatissa.
Mitä teet tällä sivulla?

No, koska olemme nettijulkaisun maailmassa, julkaiset sen tietysti.

Käytännössä se hoituu sillä, että teet sarjakuvaa varten kotisivut, tai pistät sarjakuvan jo valmiille kotisivuillesi - ei mitään ongelmaa siinä. Mutta --!

Olen jo sanonut, että sarjakuvan luettavuuteen vaikuttaa piirtojäljen ja juonen lisäksi jotain muutakin.
Monia potentiaalisesti ihan kiinnostavia sarjakuvia on sössitty surkealla esillepanolla. Sarjakuva > Lue! -linkkien takaa löytyy yksinkertainen sivu, jolla on numeroita. Numeroita klikkaamalla saat esiin sarjakuvasivun, suoraa sellaisenaan, ilman minkäänlaista lukusivua. Ei jei jei jei. Käytä aikaa sarjakuvasivun koodaukseen. Vaikka et tekisikään tablea tai framesetiä (ajattele Kissaa, tai lähinnä sen lukutapaa, jos et tiedä, mistä puhun...), tee jokaiselle sarjakuvasivulle ainakin oma html-sivunsa, ja linkitä tähän ko. html-sivuun edellisen ja seuraavan sivun osoitteet. Yksinkertaista, eikä oikeasti vaadi niin paljon vaivaa.
Onko siitä siis hyötyä?
No on siitä. Se oikeasti helpottaa lukijan elämää paljon, tekee sarjakuvasta siis paljon helpomman ja miellyttävämmän lukea! Tarkista myös, että linkit todella toimivat. Jos näit vaivaa sarjakuvan piirtämiseen, voit tehdä sarjakuvan lukemisestakin miellyttävää. Tietenkin sinnikäs lukija, joka pitää piirtojäljestäsi ja sarjakuvasta, yrittää parhaansa mukaan lukea sarjakuvaa, mutta vakuutan, että on kaikille parasta jos näet tuon pienen koodausvaivan. Nyt voit inistä - "mut mähän piirrän sarjakuvaa vaan ittelleni!" ja selittää sillä huonon lukusysteemin. No, tottahan tuo - varmasti aika monet sarjakuvapiirtäjät piirtävät sarjakuvaa juuri siksi, että se on heistä hauskaa. Mutta jos laitat sarjakuvasi luettavaksi nettiin, annat ymmärtää, että haluat sille myös lukijoita. Ja jotta saisit lukijoita, voisit tehdä lukijoiden elämän helpommaksi!
Muista myös antaa lukijalle mahdollisuus valita, monettako sivua lukee, ts. laita aina esille sivunumerolinkit. Sarjakuva, jonka joutuu lukemaan aina alusta, on äärimmäisen turhauttavaa luettavaa - jo 10 sivua stressaavat, mietipä miltä tuntuisi lukea jotakin Kissan kaltaista kerta toisensa jälkeen alusta, jotta saisit lukea uuden sarjakuvasivun.

Muista lukusivun siisti ja hillitty layout! Älä ikinä laita lukusivun taustaksi ylikirkkaita värejä, kuten magentaa, kirkkaan turkoosia, puhtaan keltaista, huutavan vihreää tai muutakaan yhtä kammottavaa! Valkoinen, musta tai harmaalla tai ruskealla murretut maanläheiset sävyt ovat paras valinta. Näin säästät kävijöiden silmiä. Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta jostain syystä... no, olen nähnyt tätä aivan liikaa.

Monet sarjakuvasivut kapsahtavat selainongelmaan - käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sivu on surffailukelvoton toisella "yleisistä" selaimista - Firefoxilla tai Internet Explorerilla siis. Muista, että jos sivusi/sarjakuvasi lukusivu ei toimi kuin toisella selaimella, voit menettää lähes puolet potentiaalisista sarjakuvan lukijoista. Tarkista siis selaintoimivuus. Kun molemmat selaimet tukevat sivujasi, myös monet muut selaimet näyttävät ne oikein. Älä oleta, että kukaan vaihtaisi selaintaan vain sinun sivusi vuoksi!

Ja sitten vielä -- kun olet piirtänyt esimerkillisen aloitussivun sarjakuvaasi, koeta jatkaa sarjakuvaa joskus. Maailmassa on monta sarjakuvaa, joita ei ole jatkettu kolmea sivua pidemmälle. Kun teet sarjakuvaa... tee sitä.

Jos sinulla ei vielä ole paikkaa, jossa julkaista sarjakuvaa, tämän tekstin lopusta löytyy muutamia linkkejä, jotka voivat olla mielenkiintoisia.

Mun sarjakuva sisältää sit verta ja väkivaltaa ja--

Joskus kun luen sarjakuvien varoituksia, tulee melkein sellainen olo, että sarjakuvailija on kirjoittanut tekstit ihan hapoissa. Ensiksi, joku K-3 ei ole ihan fiksu ikärajoitus nettisarjakuvissa. Kuinka moni kolmevuotias oikeasti lukee sarjakuvaa internetin kautta? Kuinka moni kolmevuotias edes osaa lukea, jos niikseen tulee? Copypastean fanficcisanastostani ikärajoja tuohon alle, kyseessä ovat tietenkin vain yleisimmät:
G: S(allittu) = Ei ikärajoituksia
PG: "K7"
PG-13: "K11" - "K13"
R: "K15"
NC-17: "K18"
Huomaathan, että raja saattaa olla liukuva ja hieman tulkinnanvarainen. On myös muunlaisia tapoja määrittää ikärajoitus. Esimerkiksi jotkin paikat määrittävät ikärajan ensimmäisillä kirjaimilla, joten esim. T - Teen ("K-13") ja M - Mature ("K-15"), A - Adult ("K18"). Tämä saattaa vaihdella paikasta ja jopa henkilöstä toiseen - suosittelen pitäytymään perinteisissä K-ikävaroituksissa tai niiden englanninkielisissä vastineissa. Ja ikärajat tosiaan liukuvat hieman, ja ainoa "ehdoton" ikäraja on K-18. Kolmetoistavuotias voi siis ihan laillisesti ostaa vaikka K-15 -pelin, mutta mitään K-18 -tuotetta ei myydä alle 18-vuotiaalle. Se, mikä nostaa ikärajaa, on vähän liukuvaa sekin. Itse asiassa on aika hassu juttu, että rankka kiroilu nostaa ikärajaa helpommin kuin väkivalta. Voisi ajatella, että "vittu saatana!" aiheuttaa vähemmän traumoja kuin jonkun vatsan avaamisen katsominen...

Muitakin varoituksia toki pitää antaa - K-15 voi nimittäin olla rankkaa teinidraamaa, kauhua, väkivaltaa tai lievää seksiä. On hyvä kertoa sarjakuvan saatetekstissä, mitä se tulee sisältämään. Vaikka fanficeissä voi käyttää lyhenteitä kertomaan, mitä ficci sisältää, on paras, että sarjakuvan kuvauksessa on tarkempaa selitystä. Mainitse vähintään ja ainakin siitä, sisältääkö sarjakuva väkivaltaa tai seksuaalisia teemoja. Myös "aroista aiheista" on paras varoittaa, ainakin jos ne ovat sivuosaa suuremmassa osassa. Jos sarjakuvassa on homoseksuaalisia teemoja (shonen-ai, shojo-ai, yaoi, yuri) tai jotain kinkympää, kannattaa muistaa mainita siitäkin. Jos käytät noita japanista peräisin olevia sanoja, muista selittää ne (enkä tarkoita sitä, että kerrot mistä yaoi on akronyymi) - "tämä sarjakuva sisältää shonen-aita, eli kahden pojan välistä rakkautta". On oikeasti olemassa ihmisiä, jotka eivät ole perehtyneet näihin asioihin.

Nyt siis - mitä nuo ikärajat tarkoittavat? No, G nyt on ihan selvä - sarjakuvassa ei ole mitään häiritsevää, ja se sopii kaikille ikään katsomatta. K11 saattaa sisältää lievää väkivaltaa ja kiroilua. K13 saattaa olla sen lisäksi seksuaalisempiakin teemoja, ja aiheet alkavat muutenkin mennä "kypsemmiksi". K15 on selvää vihjausta seksiin, väkivalta alkaa mennä rankemmaksi ja sen suuntaista. K18 on jo selvästi mässäilevää väkivaltaa, selvääkin selvempää ja graafista seksiä... niin. Yleensä myös homoseksuaaliset suhteet nostavat ikärajoitusta hieman, riippuen kuitenkin hyvin pitkälti niiden esitystavasta (älkää kysykö miksi, mutta niin olen huomannut vain käyvän). Suorat vihjaukset nostavat ikärajaa enemmän kuin hädin tuskin näkyvät piilovihjaukset. Ja aiemmin mainittu kiroilu. Kauhu (ei kauhukomedia, vaan ihan aito ja puhdasverinen kauhu) on yleensä K15, ainakin K13. Mutta kuten olen jo pariin kertaan maininnut, ikärajoitus on liukuva ja joskus hieman vaikea määrittää. Sen lisäksi ihmisillä on erilaisia henkisiä kypsyysasteita. Käytännössä K18 on ainoa ikäraja, josta ei juurikaan jousteta, kuten jo aikaisemmin sanoin.

Muistathan myös, että vaikka varoittaisit, kaikkia aiheita ei ole ihan hyvä kuitenkaan pistää sarjakuvaansa. Ajatusta mukaan, äläkä koeta olla ylitsevuotavan cool kun uskallat pistää koirat tappamaan toisiaan.

Oheiskrääsä

Sarjakuvaa tuottavilla webmastereilla on yleensä sarjakuvastaan kaikkea hauskaa lisäkrääsää. Galleriakuvat, esimerkiksi. Suurin piirtein jok'ikinen sarjakuvapiirtäjä piirtää myös muuta materiaalia sarjakuvastaan. Henkilöesittelyt ovat myös yksi seikka... mainitsinkin osa ykkösessä jo jotain niistä. On tietenkin oma valintasi, kerrotko hahmosta kaiken syntymäpaikkaa ja lempiväriä myöten, mutta yhden neuvon haluan antaa. Kaiken tärkeän on tultava ilmi sarjakuvassa! Tämä tarkoittaa, että jos hahmolla on menneisyydessä jotain, joka aiheuttaa traumoja tälle ja on tärkeää, se on kerrottava myös sarjakuvassa! Hahmoista on siis saatava tietoa sarjakuvan kautta - se mitä henkilöesittelyssä lukee, on periaatteessa vain ekstraa. Ymmärrättekö, mitä ajan takaa? Hahmon olisi hyvä olla toimiva ilman henkilöesittelyn lukemistakin. Mieti myös tarkkaan mitä hahmosta paljastat. Toisaalta se, että kerrot paljon helpottaa hahmosta kirjoittamista ja hahmoon "tutustumista", mutta toisaalta se vie kaiken yllätyksellisyyden hahmosta... ja näin ollen sarjakuvastakin.

Sitten ovat nämä nykyuutuudet, fanilistat nimittäin. Varsinkin nuoremmilla sarjakuvantekijöillä on joku pakko tehdä sarjakuvastaan fanilista ensimmäisenä tekonaan. Enkä yhtään liioittele - olen jopa nähnyt niin epätoivoisia tapauksia, että fanilista on perustettu ennen kuin sarjakuvaa oli esillä sivuakaan. Se aiheutti valtavan myötähäpeää allekirjoittaneessa ja varmaan jokaisessa muussakin, joka kykenee ajattelemaan hieman pidemmälle. Minun suositukseni onkin, että tee fanilista sarjakuvallesi vasta sitten kun sarjakuvaa on sellaiset +50 sivua ja näyttää selvästi, että jaksat panostaa sarjakuvaasi, että pidät sarjakuvan tekemisestä, haluat tehdä, ja että fanilista on vain ekstraa. Tee fanilista sarjakuvaa varten, älä päinvastoin! Tai vielä parempi olisi, jos annat jonkun fanisi tehdä sarjakuvallesi fanilistan. Älä siis hätiköi tässä! Tekemällä fanilistan kahdelle sarjakuvasivullesi jotka laitoit nettiin viikko sitten annat itsestäsi vain aika itserakkaan kuvan.

Copyright-oikeudet ovat myös juttu, josta kannattaa mainita jotain. Toisten materiaalien lainaaminen omaan tuotokseen on ihan mahdollista (esim. lyriikat, jos tarinassa on laulua), mutta on hyvien tapojenkin mukaista mainita ©-tekstit. Se, että et laita ©-oikeuksia esille, antaa myös sellaisen vaikutelman, että olet tehnyt ne itse, ja se taas on varastamista ja tekijäinoikeuslakien rikkomista - laitonta, siis. Nettisarjakuvien kanssa yleensä ei olla näin tarkkoja, mutta kannattaa kuitenkin laittaa kunnolliset ©-oikeudet. Jos sarjakuvasi on fanisarjakuvadoujinshi (doujinshi on virallisesti "omakustanne", mutta yleensä se on vakiutunut "fanisarjakuvaksi"), on itsestään selvää, että laitat krediitit sarjan alkuperäiselle tekijälle.
Jos sait apua sarjakuvan tekemiseen esim. kaverilta, muista mainita hänetkin (ellei hän ole erikseen pyytänyt jättämään mainitsematta). Jos käytät sarjakuvassa brusheja tai muita, mainitse, mistä ne ovat peräisin. Muista kuitenkin, että ©-oikeuksien merkitseminen ei anna sinulle oikeutta tehdä mitä tahansa. Et voi hävyttömästi kopioida / plagiarisoida toisen hahmoa tai töitä. Ja aikaisemminkin mainittu läpipiirtäminen... esim. asentojahan ei voi suojata ©-oikeudella, mutta suora läpipiirtäminen ja yksi-yhteen mallin ottaminen on kuitenkin selvää plagiarisointia, ja vaikka et joutuisikaan siitä vastuuseen... no, yksinkertaisesti voin vain sanota, että valtaosa netissä liikkuvista ei pidä läpipiirtäjistä. Jos sinua huvittaisi saada mainetta jonkun toisen kustannuksella... mieti plussia ja miinuksia. Internet on yllättävän pieni paikka. Sinä jäät kiinni, sinut leimataan copycatiksi vielä pitkäksi aikaa ja eikä sinua oteta vakavissasi. Neuvoni sinulle onkin: älä tee niin. Ja jos joku teistä tämän tekstin lukeneista päättää kopioida tai läpipiirtää, aioin henkilökohtaisesti tehdä teille oikean Wall of Shamen!

Viimeinkin valmis?

Ja nyt... nyt minulla ei oikeastaan ole mitään suurempaa kerrottavaa. Onnitteluni. Jos olet jaksanut lukea tämän koko tekstin, kaikki kolme osaa, ja voit rehellisesti sanoa ymmärtäneesi ja sisäistäneesi sen, mitä haluan sanoa nettisarjakuvista ja siitä, miten vältät pahimmat kliseet ja typerimmät typeryydet ja selvimmät sudenkuopat. Jos osaat ajatella itse, huomaat, että vaikka vaikutan antavan "absoluuttisia" käskyjä siitä, mitä pitää tehdä, tämä "tutoriaali" ei yritä pakottaa sinua mihinkään. Loppujen lopuksi sinä itse valitset, millaisen sarjakuvan aiot tehdä, ja ymmärrät, että käyttämäni esimerkit olivat äärimmäisyyksiä, ja että nettisarjakuvan tekemisessä kannattaa pitää mielessä vain yksi kultaistakin kultaisempi sääntö: Älä ole idiootti!
Maailmassa on liian paljon, aivan liian paljon, sarjakuvia, joista näkyy lävitse viitsimättömyys ja aivan väärät perusteet sarjakuvan tekemiseen - tämän tekstin tarkoituksena on, yksinkertaisesti, estää sinun sarjakuvaasi olemasta yksi niistä.
Jos ymmärrät tämän tekstin jälkeen paremmin, mitä tarkoittaa "hyvä nettisarjakuva" - onnitteluni. Olemme molemmat onnistuneet.
Hyvää matkaa nettisarjakuvien maailmaan! Jos näistä sarjakuvapohdinnoista oli sinulle apua, ja jos sait niistä pontta oman, toivottavasti hyvän, sarjakuvasi tekemiseen, voit aina kertoa siitä minulle. Chaos X:n vieraskirja on aina avoinna, ja luen aina mielelläni uusia, hyviä nettisarjakuvia.