Loppusanat et alLoppusanoja tulikin jo vähän "viimeistelyosion" lopussa, mutta tässä on sitten lisää.
Ensiksi, kiitos kiinnostuksesta "Meon Sarjakuvapohdintoja" kohtaan. Toivottavasti tästä horinasta oli jotain hyötyä. Tällä tekstillä ei ole tarkoitus estää sarjakuva-aloittelijoiden ja aloittelijaharrastajien toimintaa ja harrastusta, minun ei ole tarkoitus sanoa, että kaikki aloittelijasarjakuvat pitäisi kieltää. Tämän tekstin tarkoitus on estää vakavammin harrasteensa ottavia henkilöitä tippumasta yleisimpiin sudenkuoppiin... ja ennen kaikkea tämän tekstin tarkoitus on auttaa lukijaansa (ja kirjoittajaansa!) kehittymään nopeammin, paremmin ja helpommin. Kaikkia virheitä ei tarvitse tehdä itse.

On oma asiasi, saiko tämä teksti sinut ajattelemaan, oliko tämä teksti sinusta hyvä vai huono.

Ja, kuten jo moneen kertaan olen tainnut sanoakin... minäkin olen aloittelija, enkä lähelläkään mitään "ultimaattista sarjakuvapiirtäjäguruutta". Minulla on paljon opittavaa... mutta ainakin myönnän sen, ja pyrin oppimaan.

Entä miksi tämä teksti on kirjoitettu?

Kuten jo sanoin, tämä on pseudotutoriaali, ja kirjoitettu auttamaan ihmisiä, jotka haluavat tehdä nettisarjakuvaa. Itse en tiedä, miksi tällainen teksti piti kirjoittaa - kenties minulla vain lopulta keitti yli, kun kyllästyin selailemaan toinen toistaan kliseisempiä sarjakuvia. Ehkä tämä on minun kostoni heille ... tai ehkä haluan vain auttaa. Päätä sinä ;)

Kiitokset

Minä itse
Minä taas!
Ja tietenkin te kaikki pienet sarjakuvan00bit, joiden vuoksi ja joille tämä teksti on kirjoitettu :D

Muutamia hyödyllisiä linkkejä aloittelevalle sarjakuvailijalle

Ilmaista Kotisivutilaa
Freewebs
Ilmainen kotisivuhost. Isohko, pakollinen mainos.
Arkku.net
Ilmaishosti. Ilmeisesti jotain vaatimuksia sivujen suhteen...? Suomenkielinen.
Ripway
Ilmaishosti, jossa ei ole omaa sivugeneraattoria. Joudut koodaamaan sivun erikseen ja lataamaan sitten palvelimelle.

Kuvahostaus
Photobucket
Vaatii rekisteröitymisen. Ei hyväksy aikuismateriaalia.
Ripway
30 MB:tä tilaa kuville. Tilttii joskus, vaatii rekisteröitymisen.
Tinypic
Ei vaadi edes rekisteröitymistä - sen kun lataat kuvasi sinne. Ei hyväksy aikuismateriaalia.
imgPlace
Ei vaadi rekisteröitymistä - hyväksyy aikuismateriaalin!
Sarjakuvahosteja
Smackjeeves
Melko helppokäyttöinen sarjakuvahost.
Comic Genesis
Vaatimuksiltaan vähän suurempi sarjakuvahostsivu.
Paperdemon
Taideyhteisö, jonne voi laittaa myös sarjakuvaa esille.

Taideyhteisöjä
deviantART
Varmaan kaikkien tuntema dA. Hyväksyy (valitettavasti) monenlaista materiaalia, mutta ei pornografiaa.
StormArtists
Pieni, mutta hyvin toimiva taideyhteisö.
SheezyArt
Vähän pienempi taideyhteisö, muuten kai hieman samanlainen kuin dA...?
Harhakuva.org
Jonkinlaiset laatuvaatimukset. Suomenkielinen!
Paperdemon
dA:ta "pienempi" taideyhteisö - painottaa kritiikkiä jonkin verran enemmän kuin SA ja dA. Hyväksyy myös aikuismateriaalin.
FurAffinity
Furrytaiteilijan taideyhteisö. Hyväksyy kyllä myös "peruseläintaiteen" ja ihmiset. Hyväksyy aikuismateriaalin.

Referenssikuvia
Mjranum Stock
Ihmisiä, naisia ja miehiä -- kenties dA:n paras stock-kuvasto, etenkin miesten osalta!
Cknude Stock
Ihmisiä, lähinnä naiskuvia, sisältää myös alastomuutta!
Mizzd Stock
Taas naisia. Sisältää myös monenlaisia "pukuteemoja" aina gothicista eteenpäin.
What-I-Do-Is-Secret
Etsimällä hänen galleriastaan voi löytää piirrettyjä referenssikuvia esim. käsistä ja asennoista.
4shared
Tänne ihmiset lataavat eri tiedostoja. Kokeile "etsiä" esimerkiksi sanoilla "drawing, anatomy, art", ja saatat löytää tutoriaaleja.
Posermaniacs
Flashisivu, jolle on ladattu kuvia ihmisvartaloitsa. Niitä voi sitten kierrellä ja käännellä, jotta näkisi, miten esim. perspektiivi toimii!

Hyödyllistä Luettavaa
Gladiaattori
... Älä tee näin.
Polykarbon Tutorials
Tutoriaaleja sarjakuvamaiseen piirtämiseen, alkaen jonkinlaisesta ihmisanatomiatutoriaalista, liikkeen kuvauksesta, aseiden piirtämisestä, väritysvinkeistä, rasterivinkeistä...
Mangatutorials.com
Tutoriaaleja perusmangasta myös hyödyllisempään, kuten esim. taustan piirtämiseen.
Kysymyksiä ja Vastauksia

Jotta kellekään ei jää mikään epäselväksi...

Mitäh?! Yritätkö dissata kaikkia aloittelijoiden sarjakuvia!?
Ei. Se ei ole tarkoitukseni. Minäkin olen joskus ollut 12-vuotias aloittelija, ja tehnyt kliseiden täyteistä, aivan surkeaa sarjakuvaa. Minä pääsin siitä kuitenkin yli. Tarkoitukseni ei siis ole estää ketään tekemästä sarjakuvaa, yritän vain saada ihmiset tekemään parempaa sarjakuvaa ja huomaamaan virheensä aikaisemmin - kehittymään nopeammin.

Mikä tuo juttu 12-vuotiaista on? Etkö pidä 12-vuotiasta?
No tuota... jotenkin olen huomannut, että valtaosa niistä, jotka tekevät kökköä, typerää koirasarjakuvaa on juuri siinä 12-vuotiaita, ehkä plusmiinus pari vuotta. En tiedä mistä tämä johtuu, kai se on joku osa nuoren kehitystä. En tarkoita, että kaikkien 12-vuotiaiden sarjakuvat ovat huonoja, en tarkoita, että kaikki heistä ovat copycatteja ja idiootteja. Monet niistä, jotka ovat copycattejasuoralinkittäjiäpaintkoirasarjakuvapiirtäjiä jostain syystä ovat 12-vuotiaita. Jos itse olet 12-vuotias etkä harrasta kopiointia, suoralinkitystä, paintilla tuherrettuja kliseekoirasarjakuvia etc. se on vain plussaa sinulle - onnitteluni. Minun ei ole tarkoitus loukata ketään tällä.

Jos olen siis 12-vuotias ja haluan tehdä koirasarjakuvaa, minun ei pitäisi julkaista sitä?
En sanonut niin, enkä tarkoita mitään sanomaani niin. Haluan vain korostaa, että jos haluat tehdä jotain oikeasti omaperäistä ja fiksua, älä yritä olla kokeneempi kuin olet, ja yritä edes välttää pahimpia kliseitä! Juuri sitä varten tämä tutoriaali on olemassa. Jokainen saa harjoitella ja julkaista sarjakuvaansa netissä, mutta, kuten olen korostanut, monilla vain tuntuu olevan sellainen harhaluulo, että sarjakuvaa on pakko piirtää. Haluan tällä tutoriaalilla ja "elitistisellä" asenteellani näyttää, että jos haluat olla vakavissasi sarjakuvanteon - vaikka vain harrastussarjakuvailun - suhteen ja saada hyvää / laadukasta sarjakuvaa aikaiseksi, sinun pitäisi nähdä sen eteen jotain vaivaa.

Minä olen vain sarjakuvaharrastaja! Ei minun tarvitse yrittääkään mitään ammattitasoista sarjakuvaa!
Totta - ei tarvitsekaan. Sinun ei tarvitse edes pyrkiä ammattilaiseksi, sinun ei tarvitse tehdä ammattitasoista jälkeä nauttiaksesi sarjakuvan piirtämisestä ja julkaistaksesi sitä. Oikeasti - ei sinun ole pakko lukea tätä tutoriaalia pilkuntarkasti ja noudattaa joka kohtaa: tee miten parhaaksi näet! Jos kuitenkin oikeasti haluat harrastaa sarjakuvan piirtämistä, kehotan sinua kuitenkin harkitsemaan tämän tutoriaalin mainitsemia kohtia, jotta kehittyisit. Eihän esimerkeiksi karateakaan harrasteta siten, ettei kehitytä yhtään! Minun - ja tämän tutoriaalin - tarkoitus on nopeuttaa kehitysprosessiasi (sekä myös omaani), ja näyttää helposti vältettäviä virheitä, jottei aloittelevan sarjakuvaharrastajan tarvitse tehdä kaikkia virheitään itse.

Luuletko sitten itse olevasi maailman paras sarjakuvapiirtäjä!
... En. Kuten olen kai pariin kertaan maininnutkin, minäkin olen tehnyt useita tässä tutoriaalissa mainituista virheistä, enkä vieläkään edes leiki olevani mikään hyvä sarjakuvapiirtäjä. Minä harjoittelen, ja tämä tutoriaali onkin omalla tavallaan myös pelkästään minun pohdintojani aiheesta. Sen on tarkoitus auttaa niin minua kuin muitakin sarjakuvapiirtäjiä, eivätkä sen ohjeet ole ehdottomia - vaikka siltä vaikuttavatkin.